Какво е мерино вълна?

Мерино вълната или също така наричана мериносова вълна е висококачествена вълна с превъзходни свойства, която се добива от специална порода овце, които се казват мерино овце. Мерино овцете са познати още от средновековието и още от тогава са високо ценени, заради качеството на тяхната вълна. Благодарение на вълнените им кожуси, мерино овцете са пригодени да издържат на всякакъв климат и да живеят на слънце, студ, сняг или вятър.Какви са качествата на мерино вълната?

Мерино вълната е високо ценена и харесвана от всички (производители и потребители), поради много причини:

- много фина и мека материя (30% по-фина от стандартната вълна), която е приятна на допир и не дразни (боцка) кожата. Качеството на вълнените влакна се измерва спрямо тяхната дебелина и мекота. Приема се, че мерино влакна с големина под 19 микрона са от най-добро качество и може да се използват за продукти, като термо бельо, които са в директен допир с кожата на човека.

- оптимално регулира температурата, като изолира студа и притежава охлаждащ ефект, когато е топло, тъй като отвежда излишната топлина при прегряване.

- има много добро съотношение топлина към тегло. Продуктите от мерино вълна са изключително леки, но имат по-добри топлинни свойства от стандартната вълна и другите материи.

- за разлика от много други популярни платове, като синтетични материи или памук, мерино вълната ще пази топло дори когато е мокра, което е от съществено значение за всички любители на планинарството, зимните спортове и живота сред природата като цяло.

- има много добра абсорбираща способност, като мерино дрехите могат да попият значително количество влага и вода - до 30% от собственото си тегло, но благодарение на добрата дишаемост на материята те пропускат влагата да се изпари и дрехите да изсъхнат много бързо.

- благодарение на антибактериалната молекула, която естествено се намира в извлечената вълна (ланолин) , бактериите отговорни за миризмата на пот са унищожени и мерино дрехите ви няма да имат неприятни миризми в продължение на няколко дни носене.

- влакната на мерино вълната абсорбират вредната радиация и защитават кожата от ултравиолетовите лъчи.

 

За какво се използва мерино вълната?

Днес, както преди повече от осем века, мерино вълната са използва за изработка на най-качествените дрехи. Заради своите чудесни терморегулиращи свойства е силно приложима при спортно - туристическото облекло, където е необходим материал, който да бъде едновременно лек и приятен на допир, добър изолатор, дишащ, еластичен и устойчив. Най-добрите марки за туристическо облекло използват мерино вълна за своите продукти за планинарство, колоездене, бягане, ски спортове и др.

 

Как се поддържат продукти от мерино вълна?

Дрехите, изработени от мериносова вълна не изискват някаква специална поддръжка. Могат да се перат в пералня при максимална температура 30 градуса, без използване на центрофуга и с обикновен перилен препарат или с такъв специализиран за вълна. При пране не трябва да се добавят омекотители или белина.

 

При сушене се препоръчва да се простират и оставят да изсъхнат по естествен начин. Не е добре за материята да бъде оставена да се суши на пряка слънчева светлина, върху радиатор или да се слага в сушилна. След първите си 2-3 употреби, се препоръчва  да изперете вашата мерино дреха отделно, за да се намали появата на къси влакна от плата.